Чиата и смляното ленено семе се слагат в купа и се заливат с водата. Разбърква се и се оставя настрана за 10 минути.
Семената от резене, кориандър и кимион, заедно с чилито се запичат за около 20 секунди в нагорещен тиган, докато разгърнат ароматите си. Оттеглят се от огъня и се счукват хубаво.
Така получената смес от подправки се изсипва в купата при лененото семе и чиата и към тях се добавят тиквените и слънчогледовите семки, сусамът, лененото семе, солта и черният пипер. Разбърква се хубаво.
Сместа се разточва между 2 листа хартия за печене, докато се получи лист с дебелина 2–3 мм и големина около 40 на 20 см. Горният лист хартия за печене се отстранява.
С голям нож се нарязват 16 големи крекера, които с помощта на хартията за печене се прехвърлят в широка тава. Пекат се 11/2 ч – 2 в предварително нагорещена на 120 градуса фурна или докато се изсушат и станат хрупкави.
Крекерите се отделят един от друг и се оставят да се охладят. Могат да се сервират с различни топинги, да се гарнират със сардини, парчета сварени яйца, кълновете, чери домати. Подходящи са както за закуска, така и към обяда или просто за подхапване. Още един плюс е, че могат