Loader
0%

Ароматни скариди върху царевица

ff

Необходими продукти

 

  • 1 кг скариди (16/20)
  • 50 г краве масло

 

за подправката:

  • 2 ч. л. суха мащерка
  • 1 ч. л. сух чесън
  • 1 ч. л. сух лук
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. кафява захар
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 1/2 ч. л. морска сол
  • 1 щипка лют пипер по желание

за царевицата:

 

  • 5 кочана царевица
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 връзка пресен лук
  • 200 мл животинска сметана
  • 200 мл зеленчуков бульон
  • 2 стръка пресен риган
  • 1/2 с. л. лют сос „Шрирача“
  • 50 г краве масло със стайна температура (+ за намазване)
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от скариди и царевицата
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Царевицата се обелва и се намазва добре с маслото. След това се изпича до златисто на грил (или на грил тиган). Зърната се отделят с помощта на остър нож.

1
}

Стъпка 2

Червеният и пресният лук се нарязват на ситно и се запържват в маслото, докато се карамелизират. Добавят се зърната царевица, налива се бульонът и се вари, докато течността се редуцира. След това се добавя сметаната и се готви още 5 минути на слаб огън.

2
}

Стъпка 3

Една трета от сместа се изважда от съда, пюрира се, след което се сипва обратно в него. Поръсва се с наситнен пресен риган, сол, черен пипер и лют сос, и се разбърква.

3
}

Стъпка 4

Мащерката, чесънът, лукът, червеният пипер, кафявата захар, черният пипер, морската сол и лютият пипер се смилат в кафемелачка.

4
}

Стъпка 5

Скаридите се обелват и се почистват (главите се оставят). Поръсват се с подправката. Маслото се разтопява в тиган с дебело дъно и скаридите се запържват до златисто.
Поднасят се върху царевицата.

5
icon

Добър апетит!