Facebook Pixel
Loader
0%

Баклава с домашни кори

ff

Необходими продукти

за тестото:

  • 270 г брашно (+ за разточване)
  • 60 мл олио
  • 1 ч. л. оцет
  • 1/2 ч. л. сол

за плънката:

  • 250 г запечени орехи
  • 120 г кафява захар „Демерара“
  • 70 г галета
  • 1/2 ч. л. канела
  • 1/4 ч. л. бахар

за сиропа:

  • 360 г захар
  • 200 мл мед
  • 1 пръчка канела

за поливане:

  • 180 г краве масло
recipe-icon
Време 2 часа (и време за сиропиране)
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 12 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

В касерола се смесват захарта, медът, 500 мл вода и канелата. Готви се, докато се получи гъст
сироп. Охлажда се.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

От брашното, солта, оцетът, олиото и 180 мл вода се замесва еластично тесто. Прехвърля се в
купа и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се да почине.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Орехите се смесват с канелата, захарта, накълцания бахар и галетата.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Тестото се разделя на 8 части. Всяка част се разточва на много тънка кръгла кора, като тестото
се поръсва обилно с брашно по време на разточването. Кората се реже на четири.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Един триъгълник се разстила, така че върхът му да е отгоре. Показалецът на едната ръка се
слага на върха, показалецът на другата се слага на противоположния край, т.е. в средата на
дъгата. Триъгълникът се събира в средата.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Двете „уши“, които се образуват, се прибират едно към друго, така че да се получи нещо като
лодка.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

В долната част се слага малко от плънката и отдолу нагоре започва да се завива рехаво руло,
докато се стигне до средата.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

След това горната част се прихлупва. Оформя се кръгла топка, която прилича на роза.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Оформените топки се подреждат в намазана тава и се поливат с разтопено масло.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

Баклавата се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 40 минути.

10
}
Стъпка 11

Стъпка 11

Още топла, се залива със студения сироп. Оставя се да се сиропира поне 6 часа.

11
icon

Добър апетит!