Бобът се накисва за една нощ във вода, отцежда се, залива се с чиста вода и се вари до
готовност, като първата вода се изхвърля. Около 400 мл от водата от варенето се запазват.
Зелето се реже на тънки ивици. Осолява се и се намачква добре. Отцежда се от отделилата се
вода.
Пащърнакът, празът, чесънът и морковите се режат на ситно и се запържват в зехтина. Добавя
се зелето и се готви около 5 минути.
Сипват се доматеният концентрат и червеният пипер.
Прибавя се бобът, заедно с 400 мл от водата, в която се е варил. Овкусява се със сол и
копърово семе.
Хлябът за трохите се смила с магданоза, ригана, чесъна, зехтина, сол и черен пипер.
Ястието се прехвърля в гювеч, поръсва се с трохите и се запича за около 40 минути в загрята на
180 градуса фурна.
Съвет: Фурната не се загрява предварително, защото има опасност глиненият съд да се спука.
По желание, добавете в ястието и домати от консерва.