Боб със зеле на фурна — Фантастико
Loader
100%

Боб със зеле на фурна

ff

Необходими продукти

  • 500 г зрял боб
  • 1 глава прясно зеле (малка)
  • 4 стръка праз
  • 4 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 1 корен пащърнак
  • 2 с. л. доматен концентрат
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1/2 с. л. копърово семе
  • сол на вкус
    за трохите:
  • 4 филии хляб
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • 70 мл студено пресован зехтин
  • 1 ч. л. сух риган
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от зрял боб, прясно зеле
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 8 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Бобът се накисва за една нощ във вода, отцежда се, залива се с чиста вода и се вари до
готовност, като първата вода се изхвърля. Около 400 мл от водата от варенето се запазват.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Зелето се реже на тънки ивици. Осолява се и се намачква добре. Отцежда се от отделилата се
вода.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Пащърнакът, празът, чесънът и морковите се режат на ситно и се запържват в зехтина. Добавя
се зелето и се готви около 5 минути.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Сипват се доматеният концентрат и червеният пипер.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Прибавя се бобът, заедно с 400 мл от водата, в която се е варил. Овкусява се със сол и
копърово семе.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Хлябът за трохите се смила с магданоза, ригана, чесъна, зехтина, сол и черен пипер.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Ястието се прехвърля в гювеч, поръсва се с трохите и се запича за около 40 минути в загрята на
180 градуса фурна.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Съвет: Фурната не се загрява предварително, защото има опасност глиненият съд да се спука.
По желание, добавете в ястието и домати от консерва.

8
icon

Добър апетит!