Loader
0%

Чийзкейк „Мохито“

ff

Необходими продукти

 

за блата:

  • 150 г обикновени бисквити
  • 100 г бял шоколад
  • 50 г краве масло

 

за крема:

  • 700 г крем сирене
  • 400 г заквасена сметана
  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко (400 г)
  • 1 лайм
  • 50 мл светъл ром
  • 1 ванилия
  • 1/2 връзка мента
  • 1/4 пакетче желатин

 

за ментовото желе:

  • 150 мл ментов сироп
  • 1/2 връзка мента
  • 1 лайм
  • 30 мл светъл ром
  • 1/2 пакетче желатин
recipe-icon
Ястие от бисквити, бял шоколад, масло
recipe-icon
Време 1 час (и 4 часа и 30 мин. за охлаждане)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Бисквитите се натрошават на едро. Белият шоколад се начупва, смесва се с маслото, разтопяват се в микровълнова фурна и се изливат върху бисквитите. Разбърква се.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Сместа се сипва в квадратна форма с регулиращи се стени, която е поставена в плитка тава с пергаментова хартия. Притиска се с лъжица. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 10 минути, после се охлажда.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Желатинът за крема се накисва в 30 мл студена вода и се оставя да набъбне. Крем сиренето, заквасената сметана (и двете на стайна температура), кондензираното мляко и ванилията се разбиват с миксер.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

В купа се смесват листенцата мента за крема, настърганата кора и сокът от лайма, и светлият ром. Пасира се.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Ментовата смес се излива при тази с крем сиренето и се разбърква. Накрая се прибавя затопления за 10 секунди в микровълнова фурна желатин. Кремът се разбърква добре със силиконова шпатула.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

След това се изсипва върху охладения блат и се заравнява. Оставя се в хладилник за 30 минути.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Желатинът за ментовото желе се накисва в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне. В касерола се загрява ментовия сироп закратко, смесва се с настърганата кора и сокът от лайма, листената мента и светлият ром. Всичко се пасира. Накрая към сместа се налива затопленият в микровълновата фурна желатин.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Желето се разбърква и се излива върху чийзкейка. Заглажда се добре.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Десертът се оставя в хладилник за 4 часа, след това се нарязва на квадрати.

9
icon

Добър апетит!