Loader
0%

Доматена яхния с миди и скариди

ff

Необходими продукти

  • 500 г пресни скариди
    400 г черни миди (почистени)
    750 мл пасирани домати
    1 глава резене
    1 глава лук
    4 скилидки чесън
    50 мл мастика
    5 стръка магданоз
    50 мл зехтин
    20 г каперси
    2 щипки лют пипер
    сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от пресни скариди, черни миди, пасирани домати
recipe-icon
Време час и 20 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Лукът и резенето се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява. Зеленчуците се пържат в загретия зехтин, докато омекнат.

1
}

Стъпка 2

Добавят се каперсите и половината от накълцания магданоз. Налива се мастиката и се фламбира.

2
}

Стъпка 3

Овкусява се с чилито, прибавят се доматите, 200 мл топла вода, сол, черен пипер и ако има нужда – щипка захар. Готви се на слаб огън 20 минути.

3
}

Стъпка 4

Скаридите се почистват от черупките и се слагат в горещия сос. Пускат се и мидите, и се готви под капак около 5 минути, докато мидите се отворят.

4
}

Стъпка 5

Яхнията се поднася, поръсена с останалия магданоз.

5
icon

Добър апетит!