Loader
0%

Есенен чийзкейк

ff

Необходими продукти

 

за основата:

  • 170 г крекери
  • 50 г печени орехи
  • 60 г захар
  • 80 г краве масло
  • 1 ч. л. канела

 

за крема:

  • 700 г крем сирене
  • 2 яйца
  • 10 г бурбонска ванилова захар
  • 170 г захар

 

за ябълките:

  • 2 ябълки
  • 40 г захар
  • 1/2 ч. л. канела
  • краве масло за намазване

 

за соса:

  • 330 мл ябълков сайдер
  • 50 г кафява захар „Мусковадо"
recipe-icon
Ястие от крем сирене, крекери, орехи
recipe-icon
Време час и 30 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Крекерите за основата се натрошават. Половината от захарта се карамелизира в тиган. Слагат се орехите и когато карамелът ги обгърне добре, ядките се изсипват върху хартия за печене. Охлаждат се и се накълцват.

1
}

Стъпка 2

Крекерите се разбъркват с канелата, останалата захар, разтопеното масло и орехите.

2
}

Стъпка 3

Сместа се разпределя по дъното и стените форма за печене (с диаметър 26 см), като се притиска. Пече се около 8 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след което се охлажда.

3
}

Стъпка 4

Крем сиренето се разбърква със захарта. Добавят се яйцата и ванилията, и отново се разбърква. Кремът се разпределя върху охладения блат.

4
}

Стъпка 5

Ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на тънки лодки. Мажат се с масло и се поръсват със смес от захар и канела. Подреждат се върху крема ветрилообразно.

5
}

Стъпка 6

Чийзкейкът се пече 50 минути в загрята на 160 градуса фурна, без вентилатор. След като се изключи фурната, е добре, чийзкейкът да поседи вътре 15 минути на открехната врата, за да не се напука. След това се охлажда и се прибира в хладилник поне за 2 часа.

6
}

Стъпка 7

Сайдерът и захарта се кипват в касерола и се оставят на умерен огън, докато сместа се редуцира и се получи гъст сос.
Всяка порция се поднася със сос.

7
}

Стъпка 8

Съвет: Проверете, дали след изпичането на чийзкейка, ябълките са отделили течност и ако има, я попийте със салфетка.

8
icon

Добър апетит!