Loader
0%

Хляб с маслини и риган

ff

Необходими продукти

  • 500 г брашно
  • 350 мл топла вода
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 1 с. л. меласа
  • 1 с. л. сол
  • 150 г черни маслини без костилки
  • 1 ч. л. риган
recipe-icon
Ястие от брашно, черни маслини
recipe-icon
Време 1 час (и време за втасване)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 1 хляб
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Маята се разтваря в 50 мл топла вода, заедно с меласата. Оставя се да шупне.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Брашното се смесва със солта и ригана.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Добавят се накълцаните маслини, шупналата мая и около 300 мл вода. Замесва се меко и еластично тесто (може да лепне по пръстите). Оставя се да втаса.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

След това се оформя хляб. Слага се в тава за печене и пак се оставя да втаса.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

По повърхността на хляба се правят декоративни прорези. Пече се на средно ниво на фурната за 30 минути.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Фурната се загрява на 220 градуса (с вентилатор), а на дъното й се слага тава с вода, за да се образува пара.

6
icon

Добър апетит!