Loader
0%

Имамбаялдъ

ff

Необходими продукти

  • 2 патладжана
  • 1 глава лук
  • 3 домата
  • 4 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 50 мл зехтин
  • сокът от 1/2 лимон
  • 2 ч. л. захар
  • 1 ч. л. суха мента
  • сол и черен пипер на вкус
  • олио за пържене
recipe-icon
Ястие от патладжан, домати
recipe-icon
Време час и 20 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Патладжаните се измиват и се белят, така че да се получи райе. Разполовяват се, посоляват се и се оставят за 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. След това се измиват и се подсушават.

1
}

Стъпка 2

Пържат се за 3–4 минути от всяка страна в тиган с около 1 пръст сгорещено олио. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

2
}

Стъпка 3

Лукът се реже на полумесеци, чесънът и магданозът се наситняват, а доматите се нарязват на кубчета. В купа се смесват лукът, чесънът, сухата мента, сол, черен пипер, доматите, магданозът, 2 с. л. зехтин и се разбърква.

3
}

Стъпка 4

Патладжаните се слагат в подходящ съд, с разреза нагоре и върху тя се излива доматената смес.

4
}

Стъпка 5

Лимоновият сок се разбърква със захарта, останалия зехтин и малко вода. С получената смес се поливат патладжаните. Съдът се похлупва и ястието се готви 40 минути на слаб огън. Сервира се с наситнен магданоз.

5
icon

Добър апетит!