Loader
0%

Калмари по сицилиански

ff

Необходими продукти

  • 4 средно големи туби от калмари (почистени)
  • 4 с. л. зехтин
  • 5 филийки хляб
  • 50 г тъмни стафиди
  • 6 филета аншоа
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. риган
  • 4 стръка магданоз (+ за сервиране)
  • 100 г сирене „Пекорино“
  • сол и черен пипер на вкус

 

за соса:

  • 400 г домати
  • 1/2 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 щипка захар
  • 1 щипка риган
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от калмари, хляб, домати
recipe-icon
Време 40 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Стафидите се накисват във вода и когато набъбнат, се отцеждат.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Хлябът се смила на трохи и се запича в сух тиган до златисто.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Чесънът и аншоата се наситняват и се запържват в 2 с.л. зехтин.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Добавят се стафидите и трохите. Щом леко се запържат, се поръсват магданозът и риганът, разбърква се и сместа се дърпа от огъня. Прибавя се настърганото сирене и се разбърква.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Калмарите се пълнят със сместа и се затварят с клечки за зъби. Запържват се в останалия зехтин от всяка страна по 3–4 минути и се изваждат.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

В същия съд се запържват нарязаните наситно лук и чесън. Наливат се доматите и се готвят две–три минути. Сосът се овкусява с риган, сол, черен пипер и захар.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Връщат се калмарите, готвят се още минута–две, като се обръщат.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Нарязват се и се сервират със соса, поръсени с накълцан магданоз.

8
icon

Добър апетит!