за соса:
Стафидите се накисват във вода и когато набъбнат, се отцеждат.
Хлябът се смила на трохи и се запича в сух тиган до златисто.
Чесънът и аншоата се наситняват и се запържват в 2 с.л. зехтин.
Добавят се стафидите и трохите. Щом леко се запържат, се поръсват магданозът и риганът, разбърква се и сместа се дърпа от огъня. Прибавя се настърганото сирене и се разбърква.
Калмарите се пълнят със сместа и се затварят с клечки за зъби. Запържват се в останалия зехтин от всяка страна по 3–4 минути и се изваждат.
В същия съд се запържват нарязаните наситно лук и чесън. Наливат се доматите и се готвят две–три минути. Сосът се овкусява с риган, сол, черен пипер и захар.
Връщат се калмарите, готвят се още минута–две, като се обръщат.
Нарязват се и се сервират със соса, поръсени с накълцан магданоз.