Loader
0%

Карфиолена пица по средиземноморски

ff

Необходими продукти

за блата:

  • 600 г карфиол
  • 25 г настърган пармезан
  • 25 г бадемово брашно
  • 1 яйце
  • 1 с. л. зехтин
  • ½ ч. л. хималайска сол
  • по ½ ч. л. лук и чесън на прах по желание

 

за соса:

  • 2 ч. л. зехтин „Екстра Върджин”
  • 1 скилидка чесън
  • 2 домата
  • ½ ч. л. сух риган или босилек
  • хималайска сол и черен пипер на вкус

 

за топинга:

  • 1 печена червена чушка
  • 150 г козе сирене
  • 50–60 г маслини „Каламата”
  • 1 шепа рукола
  • 1 с. л. печени кедрови ядки
  • „Екстра Върджин” зехтин за поръсване
recipe-icon
Ястие от карфиол
recipe-icon
Трудност Начинаещи
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Карфиолът се смила в блендер, докато стане на едри зърна. Бланшира се за не повече от минута, без да се преварява, но и да не е съвсем суров. Прецежда се внимателно през цедка и марля и се оставя настрана.

1
}

Стъпка 2

Сосът се приготвя като зехтинът се нагорещява в малка тенджера на средна температура. Слага се чеснът и се запържва до златисто. Добавят се наситнените домати, подправките и се задушава около 15 минути – докато доматите се изпарят и се получи подходящ на гъстота сос за пица. Пюрира се и се овкусява със сол и черен пипер.

2
}

Стъпка 3

Карфиолът се разстила върху кухненска кърпа и се притиска леко, за да се изсуши. Смесва се с останалите съставки за основата в подходяща купа. Сместа се разпределя внимателно в подходяща тава, покрита с хартия за печене. Пече се на 200 градуса около 15–20 минути, докато стане златиста и хрупкава.

3
}

Стъпка 4

Сосът се разпраделя върху основата и върху него се слагат настинената чушка, натрошеното сирене и почистените от костилките маслини. Пече се още 10 минути или докато сиренето стане златисто-кафяво.

4
}

Стъпка 5

Вади се от фурната, поръсва се с руколата, кедровите ядки и малко зехтин. Реже се на парчета и се сервира.

5
icon

Добър апетит!