Loader
0%

Картофен терин с маслини

ff

Необходими продукти

  • 1,6 кг картофи
  • 180 г маслини „Каламата“ (без костилки)
  • 140 г зелени маслини (без костилки)
  • 80 г бланширани бадеми
  • 1 с. л. каперси
  • 4 стръка магданоз
  • 1/2 лимон
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин за намазване
recipe-icon
Ястие от картофи
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Картофите се белят и се сваряват цели до готовност, внимава се да не се разкашкат. Охлаждат се.
Зелените маслини се смилат с горчицата, магданоза, бадемите и лимоновия сок.

1
}

Стъпка 2

Маслините каламата се смилат с каперсите, чесъна и ригана. Картофите се режат на шайби, част от тях се подреждат във форма терин (плътно), като се овкусяват със сол и черен пипер.

2
}

Стъпка 3

Следват ред зелена маслинова паста, ред картофи, сол, черен пипер, тъмна маслинова паста и така, докато свършат продуктите. Завършва се с картофи, които се мажат със зехтин.

3
}

Стъпка 4

Добре е теринът да се притисне с нещо тежко. Оставя се в хладилник за една нощ. Нарязва се и се сервира.

4
icon

Добър апетит!