Loader
0%

Кейк с тиква и шоколад

ff

Необходими продукти

  • 1 кг сварена тиква
  • 200 г брашно
  • 4 яйца
  • 200 г пудра захар
  • 180 г краве масло
  • 150 г черен шоколад
  • 100 г печени лешници
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1/4 ч. л. канела
  • краве масло и брашно за формата
  • пудра захар за декорация
recipe-icon
Ястие от тиква, черен шоколад
recipe-icon
Време 1 час и 30 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 10-12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Тиквата се обелва и се почиства. Сварява се с 200 мл вода, докато омекне. Маслото (размекнато на стайна темпретатура) се разбива със захарта до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

В купа се смесват брашното, бакпулверът, ванилията и канелата. Прибавят се към маслено-яйчната смес. Тиквата се загрява на умерен огън за 10 минути, за да се изпари влагата. Трябва да се получи около 300 г гъсто пюре. Охлажда се и се добавя към останалата смес.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Разбърква се добре и сместа се разделя надве. Шоколадът се разтопява на водна баня.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Към едната се добавя разтопения шоколад, а към другата – нарязаните лешници.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Форма за кейк (с дупка) се намазва с масло и се поръсва с брашно. Разпределя се сместа с тиква и лешници, а отгоре другата – с шоколада.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 45 минути. Оставя се да се охлади и се изважда от формата. Нарязва се и се поднася, поръсен с пудра захар.

6
icon

Добър апетит!