Facebook Pixel
Loader
0%

Коледна погача

ff

Необходими продукти

  • 550 г брашно
  • 21 г жива мая (1/2 кубче)
  • 3 яйца (размер L)
  • 200 мл топло прясно мляко
  • 20 г краве масло (+ разтопено масло за намазване)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • сусам за поръсване
recipe-icon
Време 1 час и 30 минути (и време за втасване)
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 1 погача
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Маята се разтваря в 50 мл от млякото, заедно със захарта и се оставя да шупне.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Брашното се смесва със солта, две разбити яйца, разтопеното масло и останалото мляко.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Замесва се меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

След това 1/4 от тестото се заделя.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Останалото се разделя на 4 равни части, от които се разточват еднакви по големина и дебелина
кръгове с диаметър 26 см (заравняват се с ринг, за да са напълно еднакви).

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

В тава, върху силиконов килим се поставя един кръг от тестото и се намазва с разтопено масло.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Следва тесто, масло и така – докато се завърши с тесто.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Питата се заравнява и се реже на 8 парчета, като торта, но не до край.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

Триъгълниците, които се образуват, се цепват леко през средата (без да се разделят) и се
прегъват навън, като се завъртат няколко пъти.

10
}
Стъпка 11

Стъпка 11

Заделеното тесто се разточва на правоъгълник, който се намазва с разтопено масло. От него, с
нож за пица, се режат лентички.

11
}
Стъпка 12

Стъпка 12

Навиват се.

12
}
Стъпка 13

Стъпка 13

Поставят в образувалата се дупка в средата на питата.

13
}
Стъпка 14

Стъпка 14

Погачата се покрива се и се оставя да втаса за 1 час.

14
}
Стъпка 15

Стъпка 15

Намазва се с разбито яйце и се поръсва със сусам.

15
}
Стъпка 16

Стъпка 16

Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 25–30 минути.

16
icon

Добър апетит!