Loader
0%

Коприва на фурна с козе сирене и доматен сос

ff

Необходими продукти

  • 600 г коприва
  • 4 с. л. овесени трици
  • 100 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 250 г българско козе сирене
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч. л. лют червен пипер
  • 1/2 ч. л. звезден анасон
  • 50 г краве масло
  • 150 г кашкавал
  • сол и черен пипер на вкус

За доматения сос

  • 400 г домати на кубчета (от консерва)
  • 100 мл готварска сметана
  • 2 стръка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1/2 с.л. захар
  • 2 с. л зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от коприва
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Копривата се измива и попарва в кипяща вода за кратко, след което се шокира в леденостудена вода, за да запази яркия си цвят. Отцежда се хубаво и се нарязва.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Лукът и чесънът за соса се наситняват и се задушават в зехтина. Добавят се доматите. Оставя се да къкри на бавен огън, за да се сгъсти. После се налива сметаната и се оставя да къкри още 4–5 минути. Овкусява се със захар, сол и черен пипер и се сваля от огъня.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Сиренето се натрошава, кашкавалът се настъргва. В купа се слагат копривата, овесените трици, яйцата, сиренето, прясното мляко, лютият пипер, анасонът и разтопеното масло. Добавят се скилидките чесън, смачкани на паста, сол и черен пипер.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Разбърква се и се пресипва в тава. Поръсва се с настъргания кашкавал и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 35–40 минути.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Когато копривата е готова, се разрязва на парчета и се поднася със соса.

5
icon

Добър апетит!