Facebook Pixel
Loader
0%

Крем пита с домашни кори

ff

Необходими продукти

за тестото:

  • 400 г брашно
  • 200 мл топла вода
  • 1 с. л. бял винен оцет
  • 1 с. л. олио
  • 1/4 ч. л. сол
  • царевично нишесте за разточване и поръсване

за крема:

  • 400 мл прясно мляко
  • 180 г захар
  • 100 г сушени сини сливи (без костилки)
  • 40 г краве масло
  • 3 жълтъка
  • 1 ванилия
  • 4 с. л. грис от твърда пшеница
  • 80 г краве масло за намазване
  • канела и пудра захар за поръсване
recipe-icon
Време 2 часа (и време за охлаждане)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Брашното се смесва със солта, водата, оцета и олиото. Замесва се меко и еластично тесто,
което се покрива с фолио и се оставя да почине 30–40 минути.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Млякото и захарта за крема се ароматизират с ванилията и се кипват.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Сипва се грисът. Щом набъбне, се прибавят жълтъците и се готви при постоянно бъркане,
докато кремът се сгъсти.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Дърпа се от огъня, прибавя се маслото, разбърква се и се оставя да се охлади.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Тестото се разделя на 8 части. Всяка една се разточва възможно най-тънко с машинка за паста,
като се поръсва с царевично нишесте.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Корите се разрязват надве, мажат се с масло и се редят на кръст в намазана с масло тава.
Краищата им трябва да стърчат извън нея.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Слагат се половината нарязани сливи, изсипва се кремът, поръсва се с останалите сливи и
стърчащите краищата на корите се затварят навътре.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Намазват се останалото масло и се поръсват със захар.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Сладкишът се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

Охлажда се, поръсва се със смес от пудра захар и канела и се поднася.

10
icon

Добър апетит!