Loader
0%

Крокети с шунка и кашкавал

ff

Необходими продукти

 

  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г шунка
  • 150 г кашкавал
  • 60 г брашно (+ за овалване)
  • 60 г краве масло
  • 2 глави лук шалот
  • 2 яйца
  • 6 филии бял хляб
  • 1 щипка индийско орехче
  • зехтин за поливане
  • сол и черен пипер на вкус

 

за соса:

 

  • 150 г майонеза
  • 50 г кисело мляко
  • 1 ч. л. ретро горчица
  • 1 ч. л. мед
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1/2 ч. л. пушен червен пипер
  • 1/2 ч. л. чили
  • 6 стръка див лук
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от шунка и кашкавал
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Лукът се наситнява и се запържва в сгорещеното масло, докато омекне. Сипва се брашното и се пържи до златисто.

1
}

Стъпка 2

Налива се млякото и се готви, докато се получи гъст бешамел. Отстранява се от котлона и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче.

2
}

Стъпка 3

Кашкавалът се настъргва, а шунката се наситнява. Разбъркват се с бешамела и сместа се покрива с прозрачно фолио. Оставя се за 2 часа в хладилник.

3
}

Стъпка 4

Хлябът се смила и се запича в сух тиган, докато трохите се изсушат, без да стават златисти. Яйцата се разбиват.

4
}

Стъпка 5

От бешамела се оформят крокети, овалват се в брашно, разбити яйца и накрая – в хлебни трохи.
Крокетите се подреждат в тава, поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 10–12 минути.

5
}

Стъпка 6

Киселото мляко и майонезата се разбъркват с горчицата, пушения пипер, меда, накълцания див лук, лимоновия сок, чили и сол на вкус.

6
}

Стъпка 7

Крокетите се поднасят със соса.

7
icon

Добър апетит!