Facebook Pixel
Loader
0%

Лаврак със сос от тахан и къри

ff

Необходими продукти

  • 2 лаврака (по 400–600 г всеки)
  • 6 с. л. сусамов тахан
  • 1 ч. л. сол
  • 1 лимон
  • 1 ч. л. къри на прах
  • 1 ч. л. запечен сусам

за гарнитурата:

  • 200 г ориз „Басмати”
  • 400 мл рибен бульон
  • 4 с. л. зехтин (+ за поливане)
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 връзка пресен кориандър
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Време 40 минути
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 2 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Таханът се смесва с около 120 мл вода, лимоновия сок, кърито и солта.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Сместа се сипва в керамична тавичка и се слага за 5 минути в загрята на 200 градуса фурна с
вентилатор.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Рибата се филетира, поставя се в съда с горещия сос и се пече 5 минути.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Чесънът се запържва в 2 с. л. зехтин.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Добавя се оризът и също се запържва. Налива се бульонът, похлупва се и се готви 10 минути на
слаб огън. Котлонът се изключва и оризът се оставя така още 10 минути.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Добавят се сол и черен пипер на вкус, накълцаният кориандър, останалият зехтин и настъргана
лимонова кора, и се разбърква.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Рибата се сервира, полята с малко зехтин и поръсена със запечен сусам, и се гарнира с ориза.

7
icon

Добър апетит!