Loader
0%

Лятна пица

ff

Необходими продукти

  • 3 червени чушки
  • 3 зелени чушки
  • 2 тиквички
  • 100 г маслини „Каламата“
  • 1 връзка босилек
  • 250 г сирене „Моцарела“

 

за тестото:

  • 1 с. л. суха мая
  • 350 г брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. мед

 

за соса:

  • 1 кг домати
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. сух риган
  • 1 с. л. захар
recipe-icon
Ястие от тесто, зеленчуци
recipe-icon
Време 1 час и 30 мин. (и време за втасване)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Маята се разтваря в 50 мл топла вода, заедно с меда.

1
}

Стъпка 2

В купа се смесват брашното и солта, разтворената мая, още 120 мл вода и зехтинът. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса.

2
}

Стъпка 3

След това се разделя на 6 топки и отново се оставя да втаса.

3
}

Стъпка 4

Доматите се режат на кубчета, а лукът – на полумесеци.

4
}

Стъпка 5

Прехвърлят се в тава, овкусяват се накълцания чесън, ригана, зехтина и захарта.

5
}

Стъпка 6

Разбъркват се добре и се пекат в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор), докато започнат да се карамелизират.

6
}

Стъпка 7

След това се пасират. По желание сосът се прецежда. Овкусява се със сол и черен пипер.

7
}

Стъпка 8

Чушките се пекат 30 минути в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор), оставят се да се задушат, обелват се и се нарязват на жулиен.

8
}

Стъпка 9

Тиквичките се режат на ленти по дължина, намазват се с малко зехтин и се пекат на грил тиган от двете страни. Изваждат се и се режат на жулиен.

9
}

Стъпка 10

Маслините се режат на шайби, а моцарелата се накъсва.

10
}

Стъпка 11

Топките тесто се разточват на тънки кръгли кори за пица. Мажат се със соса, поръсват се със зеленчуците и моцарелата.

11
}

Стъпка 12

Пиците се пекат за 8–10 минути в загрята на 250 градуса фурна, с вентилатор.

12
}

Стъпка 13

По желание се поднасят с листенца босилек.

13
icon

Добър апетит!