Loader
0%

Маринован октопод с лимоново масло

ff

Необходими продукти

  • 1 октопод (1,5–2 кг)
  • 2 скилидки чесън
  • 2 дафинови листа
  • 1 с. л. черен пипер на зърна
  • 1 с. л. морска сол

 

за маринатата:

  • 200 мл зехтин „Екстра върджин“
  • 200 мл червен винен оцет
  • 1 с. л. риган
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 2 стръка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук

 

за ароматното масло:

  • 200 мл бяло вино
  • 1 глава лук шалот
  • 125 г краве масло
  • 1/3 връзка копър
  • 1/2 лимон
  • сол и черен пипер на вкус

 

за сервиране:

  • 2 багети
recipe-icon
Ястие от октопод, зехтин, оцет, вино
recipe-icon
Време 1 час и 45 мин. (и време за мариноване)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Октоподът се почиства и се измива. Вари се във вода за 1 – 1,5 часа, заедно с нарязания на тънко чесън, черния пипер, солта и дафиновите листа. Свареният октопод се изважда и се нарязва на парчета.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Лукът и чесънът се наситняват и се смесват с оцета, ригана, сол, черен пипер и наситнената мащерка. Налива се зехтинът и се разбърква.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Октоподът се залива с получената смес и се оставя да се маринова една нощ.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Лукът за ароматното масло се наситнява и се слага в касерола. Налива се виното и се готви, докато лукът омекне, а виното се редуцира.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Дърпа се от котлона и малко по малко се добавя маслото, нарязано на кубчета. Прибавят се наситненият копър, настърганата лимонова кора и лимоновият сок. Овкусява се със сол и черен пипер.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Октоподът се сервира с препечени филийки и ароматното масло.

Съвет: Пробвайте, дали октоподът е сварен с вилица – когато вилицата влиза в месото без усилие, но месото не е преварено, значи е октоподът готов.

6
icon

Добър апетит!