за маринатата:
за ароматното масло:
за сервиране:
Октоподът се почиства и се измива. Вари се във вода за 1 – 1,5 часа, заедно с нарязания на тънко чесън, черния пипер, солта и дафиновите листа. Свареният октопод се изважда и се нарязва на парчета.
Лукът и чесънът се наситняват и се смесват с оцета, ригана, сол, черен пипер и наситнената мащерка. Налива се зехтинът и се разбърква.
Октоподът се залива с получената смес и се оставя да се маринова една нощ.
Лукът за ароматното масло се наситнява и се слага в касерола. Налива се виното и се готви, докато лукът омекне, а виното се редуцира.
Дърпа се от котлона и малко по малко се добавя маслото, нарязано на кубчета. Прибавят се наситненият копър, настърганата лимонова кора и лимоновият сок. Овкусява се със сол и черен пипер.
Октоподът се сервира с препечени филийки и ароматното масло.
Съвет: Пробвайте, дали октоподът е сварен с вилица – когато вилицата влиза в месото без усилие, но месото не е преварено, значи е октоподът готов.