Loader
0%

Медена погача

ff

Необходими продукти

  • 1 кг брашно
  • 1 кубче прясна мая
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. оцет
  • 2 ч. ч. топло прясно мляко
  • 5 с. л. свинска мас
  • 3 с. л. мед
  • мас за намазване на тавата

 

за намазване:

  • 1 жълтък
  • 1 с. л. мед
recipe-icon
Ястие от брашно, мед, свинска мас
recipe-icon
Време 1 час (+1 час за втасване)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12–14
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Маята се разтваря в 1/2 ч. ч. топло мляко заедно със захарта, покрива се с кърпа и се оставя да шупне.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Брашното се пресява 2 пъти. Прибавят се солта, втасалата мая, останалото мляко, оцетът, разбитото яйце, медът и разтопената мас.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Замесва се меко тесто.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Разделя се на 3 части. Две от тях се разточват на правоъгълници и след това се нарязват на триъгълници.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Завиват се на руло, като кроасани. Поставят се в намазнена с разтопена мас тава.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

От третата част на тестото се прави топка и се слага в средата на тавата. Оставя се да втаса, покрито с кърпа, поне за час.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

След това се намазва с разбит с вода жълтък. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, за 30 минути.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Изпечената погача се намазва с меда, разбъркан с малко вода. Покрива се с кърпа, за да омекне кората.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Може да се разчупи, преди да се поднесе.

9
icon

Добър апетит!