Loader
0%

Миди по сицилиански

ff

Необходими продукти

  • 800 г пресни миди (с черупки)
  • 1 кг домати (сорт „Рома“)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 40 г каперси
  • 1 пеперончино
  • 60 мл зехтин
  • 20 мл червен винен оцет
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол и черен пипер на вкус

 

за хляба:

  • 4 филии хляб
  • 30 мл зехтин „Екстра върджин“
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от миди, домати, хляб
recipe-icon
Време 1 час
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 2
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Мидите се почистват и се измиват добре. Доматите се нарязват на парчета, пасират се и се прецеждат.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Лукът, чесънът и каперсите се нарязват наситно. Лукът се запържва в сгорещения зехтин, прибавят се чесънът, каперсите и стритото пеперончино. Запържват се за кратко и се налива оцетът.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Сипват се доматите, овкусява се със сол и черен пипер, и по желание – с щипка захар. Готви се на тих огън около 20 минути.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

След това се прибавят мидите, съдът се похлупва и се готвят, докато се отворят – 1–2 минути. Магданозът се наситнява.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Хлябът се реже на парчета, запича се на сух тиган, полива се със зехтин, поръсва се с наситнените чесън и розмарин и се посолява на вкус.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Мидите се поднасят с препечения хляб, поръсени с магданоз.

6
icon

Добър апетит!