за хляба:
Мидите се почистват и се измиват добре. Доматите се нарязват на парчета, пасират се и се прецеждат.
Лукът, чесънът и каперсите се нарязват наситно. Лукът се запържва в сгорещения зехтин, прибавят се чесънът, каперсите и стритото пеперончино. Запържват се за кратко и се налива оцетът.
Сипват се доматите, овкусява се със сол и черен пипер, и по желание – с щипка захар. Готви се на тих огън около 20 минути.
След това се прибавят мидите, съдът се похлупва и се готвят, докато се отворят – 1–2 минути. Магданозът се наситнява.
Хлябът се реже на парчета, запича се на сух тиган, полива се със зехтин, поръсва се с наситнените чесън и розмарин и се посолява на вкус.
Мидите се поднасят с препечения хляб, поръсени с магданоз.