Halloween — Фантастико
Loader
100%

Няколко идеи за тиквата от Хелоуин

ff

С всяка година традицията да превръщаме тикви в светещи фенери на Хелоуин става все по-силна. Но какво да правим със същината на тиквата, след като я издълбаем?

Освен здравословна, тиквата е вкусна и има детоксикиращи свойства. Когато избирате за Хелоуин, най-вероятно ще вземете най-голямата и най-оранжевата, но ако все пак ще оползотворявате и вътрешността й, имайте предвид, че трябва да има стъбло, да издава кух звук, когато почукате по нея, и да е по-тежка, отколкото дава вид. Това ще означава, че е готова за ядене.

Когато издълбаете вътрешността й, можете да направите вкусно пюре, супа, баница, сорбе или сок като онзи, който пие Хари Потър.

Пюре от тиква

Сок от тиква

Печени семки

Сорбе от тиква

 

recipe-icon
Ястие от Тиква
recipe-icon
Време 30 мин.
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 1
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Пюре от тиква
Първо, трябва да махнете семките и да нарежете тиквата на по-малки парчета, за да се свари по-бързо. Във водата сложете и обелените картофи, около 300 грама, и оставете да се сварят. След това прецедете и намачкате тиквата и картофите с преса, добавяйки лъжица масло, 100 мл прясно мляко, сол на вкуси индийско орехче.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Сок от тиква
Съберете издълбаните вътрешности на тиквата в тенджера, не махайте семките и залейте с кипяща вода. Оставете ги да покиснат половин час, след това ги прецедете. Към получилия се сок добавете сок от ябълка, нектар от праскова, малко ванилия и кафява захар на вкус.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Печени семки
За да изпечете семките на тиквата, не се изискват особени готварски умения. Просто измийте семките в гевгир и ги оставете да изсъхнат за през нощта. На другия ден разстелете един лист хартия за печене върху тава, наредете семките отгоре и ги поръсете с малко зехтин. Ако притежавате готварска четка за мазане - използвайте я. Сложете ги във фурната за около час. Готово.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Сорбе от тиква
Почистете от семките и сложете тиквата да се вари. Прецедете я и я оставете настрани. В тенджера смесете около 250 г захар с 200 мл и изчакайте да се разтопи. След това добавете по една щипка канела и индийско орехче. От сварената тиква направете пюре и го смесете със захарния сироп. Оставете получената смес във фриза, за да позамръзне, но я разбърквайте периодично. Когато е готова, добавете три разбити белтъка и разбъркайте. За финал, добавете смлян шамфъстък.

4
icon

Добър апетит!