Loader
0%

Палачинки с праз, сирена и шунка

ff

За палачинките

  • 4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 г брашно
  • 1 щипка сол
  • масло за намазване

За плънката

  • 1 кг праз
  • 100 г краве масло
  • 100 мл бяло вино
  • 300 г шунка
  • 200 г сирене „Ементал“
  • сол и черен пипер на вкус

За соса

  • 3 с. л. краве масло
  • 3 с. л. брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 100 г топено сирене
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от палачинки
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Яйцата се разбиват с телена бъркалка. Към тях се налива млякото и отново се разбива. Брашното се смесва със солта и постепенно се налива яйчената смес, като се разбива добре, за да няма бучки. Трябва да се получи рядко палачинково тесто. Оставя се да почине около 15 минути. Тиган за палачинки с незалепващо покритие и с диаметър 28 см се намазва с масло и се изпичат 8 палачинки.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

След това се приготвя плънката. Празът се нарязва наситно и се запържва в маслото. Когато започне да се карамелизира, се налива виното и се оставя на огъня, докато течността се изпари. След това се овкусява със сол и черен пипер.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Върху всяка палачинка се слага тънко нарязана шунка, отгоре – парчета ементал и накрая – от плънката с праз.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Сосът се приготвя, като маслото се загрява и в него се запържва брашното. Постепенно при непрекъснато разбъркване се налива затопленото мляко. Когато сосът е почти готов, се добавя топеното сирене. Разбърква се до хомогенизиране и се овкусява със сол и черен пипер.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Палачинките се заливат със соса и се пекат около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.

5
icon

Добър апетит!