Facebook Pixel
Loader
0%

Палачинков терин

ff

Необходими продукти

за палачинките:

  • 300 мл прясно мляко
  • 150 мл газирана вода
  • 200 г брашно
  • 30 г краве масло (+ за намазване)
  • 2 яйца
  • 1/2 ч. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол

за плънката с телешко:

  • 400 г телешки джолан (без кост)
  • 200 г домати на кубчета (от консерва)
  • 1 стрък стеблена целина
  • 1 скилидка чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 морков
  • 2 стръка мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 1 с. л. олио
  • 1/4 ч. л. черен пипер на зърна
  • сол и черен пипер на вкус

за плънката със спанак:

  • 150 г бланширан спанак
    50 г краве масло
  • 30 г сушени домати
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол и черен пипер на вкус

за плънката със сирене:

  • 300 г сирене „Крема“
  • 1 печена червена чушка
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Време 5 часа (и време за охлаждане)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Джоланът се поставя в тенджера, залива се с вода, колкото да го покрие и се слага на умерен
огън. Щом кипне, се отпенва. Добавят се нарязаните на едро морков, лук и целина. Подправя
се с дафиновия лист и зърната черен пипер. Вари се на тих огън до готовност – 3–4 часа.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

След това месото се наситнява и се овкусява със сол и черен пипер, а бульонът се прецежда и
се редуцира наполовина.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Чесънът се смачква и се запържва в олиото. Наливат се доматите, пуска се мащерката и се
сосът се оставя на слаб огън, докато се сгъсти. Пасира се и се охлажда.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Сушените домати и чесънът за спаначената плънка се наситняват и се запържват в сгорещеното
масло.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Добавя се спанакът и се готви 2–3 минути. Овкусява се със сол, черен пипер, индийско орехче и
накълцан магданоз.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Изважда се и се накълцва.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Чушката за третата плънка се нарязва на малки кубчета, чесънът се стрива на паста, а
мащерката се наситнява. Разбъркват се добре със сиренето и се овкусява със сол и черен
пипер.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Брашното, млякото, газираната вода, яйцата и разтопено масло се разбиват, докато се получи
гладко тесто за палачинки. Овкусява се със солта и захарта.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

В намазан с масло тиган се приготвят палачинки.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

Една трета от тях се намазват с домати и се поръсват с месото. Навиват се стегнати рула.

10
}
Стъпка 11

Стъпка 11

Друга част се поръсва със спанак и се навиват стегнати рула. Останалите се мажат със сместа
със сирене и също се навиват на рула.

11
}
Стъпка 12

Стъпка 12

Подреждат се във форма за печене терин, покрита със стреч фолио.

12
}
Стъпка 13

Стъпка 13

Заливат се с редуцирания бульон и се оставят да престоят 2–3 часа в хладилник.

13
}
Стъпка 14

Стъпка 14

Готовият терин се нарязва и се сервира.

14
icon

Добър апетит!