Facebook Pixel
Loader
0%

Пълнен шаран без кости за Никулден с Шеф Васил Апостолов

ff

Над 200 000 българи празнуват имен ден на Никулден – един от най-почитаните празници у нас. 6 декември е празник и на рибарите, банкерите, търговците. Според традициите на трапезата задължително трябва да присъства ястие от риба, най-често шаран.

„Кулинарните изненади са възможни, дори когато спазваме традициите и използваме едни и същи продукти", убеден е шеф Васил Апостолов. Главният готвач на ресторанти MyChoice споделя своята любима рецепта за шаран без кости, пълнен, но не точно.

Необходими продукти

  • Шаран - около 2 кг.
  • 100 гр. лук
  • 10 гр. чесън
  • 80 гр. моркови
  • 150 гр. зелени чушки
  • 150 гр. червени чушки
  • 50 гр. гъби
  • 100 гр. орехи
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • 50 гр. маслиново масло
recipe-icon
Ястие от шаран
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 5
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Започнете с обработката на шарана. Той се измива, отстраняват се люспите, като се внимава да не се нарани кожата. Прави се малък разрез в коремната област и внимателно се отделя кожата от месото.

1
}

Стъпка 2

Двете отделени филета се запечатват в предварително загрятата мазнина.

2
}

Стъпка 3

През това време останалата месна част заедно с костите се задушават на пара при 100°C за 20 минути или в тавичка с малко зеленчуков бульон, покрита с алуминиево фолио, за около 30 минути. След това отстранете костите.

3
}

Стъпка 4

За плънката лукът трябва да е ситно нарязан, а зеленчуците да са нарязани на ивички. Сотират се последователно според твърдостта им, като накрая се добавят орехите, ситно нарязаният чесън и магданозът.

4
}

Стъпка 5

Към зеленчуците се добавя обезкостеното месо. Разбърквате внимателно и овкусявате.

5
}

Стъпка 6

Пристъпваме към пълненето. В отделената кожа като основа поставяте едното запечатано филе. Върху него поставяте плънката и върху нея второто запечатано филе. Зашивате внимателно.

6
}

Стъпка 7

Поставяте рибата в тавичка с хартия за печене. Намазвате с олио и наливате малко топла вода на дъното. Ястието се пече на 170°C за около 20-25 минути.

7
icon

Добър апетит!