Над 200 000 българи празнуват имен ден на Никулден – един от най-почитаните празници у нас. 6 декември е празник и на рибарите, банкерите, търговците. Според традициите на трапезата задължително трябва да присъства ястие от риба, най-често шаран.
„Кулинарните изненади са възможни, дори когато спазваме традициите и използваме едни и същи продукти", убеден е шеф Васил Апостолов. Главният готвач на ресторанти MyChoice споделя своята любима рецепта за шаран без кости, пълнен, но не точно.
Започнете с обработката на шарана. Той се измива, отстраняват се люспите, като се внимава да не се нарани кожата. Прави се малък разрез в коремната област и внимателно се отделя кожата от месото.
Двете отделени филета се запечатват в предварително загрятата мазнина.
През това време останалата месна част заедно с костите се задушават на пара при 100°C за 20 минути или в тавичка с малко зеленчуков бульон, покрита с алуминиево фолио, за около 30 минути. След това отстранете костите.
За плънката лукът трябва да е ситно нарязан, а зеленчуците да са нарязани на ивички. Сотират се последователно според твърдостта им, като накрая се добавят орехите, ситно нарязаният чесън и магданозът.
Към зеленчуците се добавя обезкостеното месо. Разбърквате внимателно и овкусявате.
Пристъпваме към пълненето. В отделената кожа като основа поставяте едното запечатано филе. Върху него поставяте плънката и върху нея второто запечатано филе. Зашивате внимателно.
Поставяте рибата в тавичка с хартия за печене. Намазвате с олио и наливате малко топла вода на дъното. Ястието се пече на 170°C за около 20-25 минути.