за соса:
за гарнитурата:
От патешките гърди се изрязва излишната мазнина и се прави прорез във вътрешността по дължина, така че да се образува джоб.
Пармезанът се настъргва и се смесва с настърганата лимонова кора, стрития на паста чесън, наситнения розмарин и черен пипер на вкус. Патешките гърди се пълнят със сместа и се овкусяват със сол и черен пипер.
Слагат се в студен тиган от страната с мазнината и се готвят на умерен огън около 5 минути. Отделилата се мазнина се отстранява, месото се обръща и се запържва за 2–3 минути и от другата страна. След това се запича за около 8–10 минути в загрята на 200 градуса фурна, изважда се, оставя се за 5 минути, покрито с алуминиево фолио и се нарязва.
Сосът се приготвя като лукът, чушката и чесънът се наситняват и се запържват в маслото. Когато омекнат, се сипва брашното. Щом стане златисто, се добавят медът и лимоновият сок. Налива се бульонът, слагат се салвията и мащерката и се оставя на слаб огън за 5–10 минути. Накрая се овкусява със сол и черен пипер.
Оризът за гарнитурата се измива добре. Лукът се наситнява и се запържва в зехтина. Добавя се оризът, запържва се за кратко, налива се бульонът, прибавя се клонката розмарин и се готви 10 минути под капак. След това котлонът се изключва и оризът се оставя още 10 минути под капак. Овкусява се със сол и черен пипер, прибавя се настърганият пармезан и се разбърква.
Патешкото се залива със соса и се поднася с гарнитурата.