Loader
0%

Пълнени патешки гърди

ff

Необходими продукти

  • 2 бр. патешки гърди с кожа (магре)
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък розмарин
  • 50 г сирене „Пармезан“
  • кората от 1 лимон
  • сол и черен пипер на вкус

за соса:

  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 глава лук
  • 1 люта зелена чушка
  • сокът от 1/2 лимон
  • 1 стрък салвия
  • 1 стрък мащерка
  • 200 мл пилешки бульон
  • 2 с. л. мед
  • 1 с. л. брашно
  • 30 г краве масло
  • сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:

  • 1 глава лук
  • 200 г дългозърнест ориз
  • 400 мл пилешки бульон
  • 1 клонка розмарин
  • 50 г сирене „Пармезан“
  • 30 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от патешки гърди с кожа и дългозърнест ориз
recipe-icon
Време 40 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 2
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

От патешките гърди се изрязва излишната мазнина и се прави прорез във вътрешността по дължина, така че да се образува джоб.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Пармезанът се настъргва и се смесва с настърганата лимонова кора, стрития на паста чесън, наситнения розмарин и черен пипер на вкус. Патешките гърди се пълнят със сместа и се овкусяват със сол и черен пипер.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Слагат се в студен тиган от страната с мазнината и се готвят на умерен огън около 5 минути. Отделилата се мазнина се отстранява, месото се обръща и се запържва за 2–3 минути и от другата страна. След това се запича за около 8–10 минути в загрята на 200 градуса фурна, изважда се, оставя се за 5 минути, покрито с алуминиево фолио и се нарязва.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Сосът се приготвя като лукът, чушката и чесънът се наситняват и се запържват в маслото. Когато омекнат, се сипва брашното. Щом стане златисто, се добавят медът и лимоновият сок. Налива се бульонът, слагат се салвията и мащерката и се оставя на слаб огън за 5–10 минути. Накрая се овкусява със сол и черен пипер.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Оризът за гарнитурата се измива добре. Лукът се наситнява и се запържва в зехтина. Добавя се оризът, запържва се за кратко, налива се бульонът, прибавя се клонката розмарин и се готви 10 минути под капак. След това котлонът се изключва и оризът се оставя още 10 минути под капак. Овкусява се със сол и черен пипер, прибавя се настърганият пармезан и се разбърква.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Патешкото се залива със соса и се поднася с гарнитурата.

6
icon

Добър апетит!