за полентата:
за доматения сос:
Месото се разлиства с нож, покрива се с фолио за свежо съхранение и леко се начуква. Подправя се със сол и черен пипер и се намазва с горчицата.
Хлябът се смила на трохи и към тях се прибавят настърганият на ситно ренде пармезан, наситненият магданоз, зехтинът, риганът и чесънът, стрит на паста с малко сол. Разбърква се добре.
Плънката се рзпределя върху месото и се завива стегнато руло от дългата страна. Завързва се с конец.
Рулото се слага в тенджера. Наливат се 2 л студена вода, слагат се дафиновите листа и кубчето бульон. Поставя се капак и се оставя да къкри на слаб огън около 4 часа.
Млякото за полентата се кипва заедно с маслото, сол и черен пипер. Малко по малко се сипва семолината, бърка се докато сместа стане гъста.
Отстранява се от котлона и се прибавят настърганото сирене пармезан и индийското орехче. Разбърква се и се прибавят жълтъците. Овкусява се със сол на вкус. Сместа се прехвърля в тава, намазана със зехтин, за да може да се извади по-лесно.
Оставя се да се охлади добре, изважда се от формата и се нарязва на квадрати. Лукът и чесънът за доматения сос се нарязват наситно и се запържват в зехтина. След това се сипват доматите, сол, черен пипер, захарта и се оставя за 15 минути на котлона, докато се сгъсти.
В тавичка се изсипва доматения сос, а отгоре се подреждат нарязаните парчета от полентата. Намазват се с разтопено масло. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути.
Рулото се нарязва на шайби и се поднася с полентата.
Съвет: Бульонът от варенето на месото може да запазите за супа.