Loader
0%

Пълнено телешко руло с гарнитура от полента

ff

Необходими продукти

  • 1,5 кг телешки шол
  • 2 скилидки чесън
  • 2 филии бял хляб
  • 20 мл зехтин „Екстра върджин”
  • 50 г сирене „Пармезан”
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч. л. риган
  • 2 с. л. горчица
  • 4 дафинови листа
  • 1 кубче телешки бульон
  • сол и черен пипер на вкус

за полентата:

  • 125 г семолина (грис от твърда пшеница)
  • 500 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 50 г краве масло
  • 50 сирене „Пармезан”
  • 1 щипка индийско орехче
  • 40 г краве масло за намазване
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин за намазване

за доматения сос:

  • 1 бутилка доматено пюре (680 г)
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 щипки захар
  • 30 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от телешки шол, семолина и прясно мляко
recipe-icon
Време 4 ч. и 15 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Месото се разлиства с нож, покрива се с фолио за свежо съхранение и леко се начуква. Подправя се със сол и черен пипер и се намазва с горчицата.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Хлябът се смила на трохи и към тях се прибавят настърганият на ситно ренде пармезан, наситненият магданоз, зехтинът, риганът и чесънът, стрит на паста с малко сол. Разбърква се добре.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Плънката се рзпределя върху месото и се завива стегнато руло от дългата страна. Завързва се с конец.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Рулото се слага в тенджера. Наливат се 2 л студена вода, слагат се дафиновите листа и кубчето бульон. Поставя се капак и се оставя да къкри на слаб огън около 4 часа.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Млякото за полентата се кипва заедно с маслото, сол и черен пипер. Малко по малко се сипва семолината, бърка се докато сместа стане гъста.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Отстранява се от котлона и се прибавят настърганото сирене пармезан и индийското орехче. Разбърква се и се прибавят жълтъците. Овкусява се със сол на вкус. Сместа се прехвърля в тава, намазана със зехтин, за да може да се извади по-лесно.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Оставя се да се охлади добре, изважда се от формата и се нарязва на квадрати. Лукът и чесънът за доматения сос се нарязват наситно и се запържват в зехтина. След това се сипват доматите, сол, черен пипер, захарта и се оставя за 15 минути на котлона, докато се сгъсти.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

В тавичка се изсипва доматения сос, а отгоре се подреждат нарязаните парчета от полентата. Намазват се с разтопено масло. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Рулото се нарязва на шайби и се поднася с полентата.

Съвет: Бульонът от варенето на месото може да запазите за супа.

9
icon

Добър апетит!