Loader
0%

Пълнозърнести пърленки на тиган

ff

Необходими продукти

  • 280 г пълнозърнесто брашно
  • 220 г бяло брашно
  • 1 яйце
  • 2 с. л. олио
  • 300 г кисело мляко
  • 1/2 кубче жива мая (21 г)
  • 1 ч. л. захар
  • 1 1/2 ч. л. сол
  • краве масло за намазване
recipe-icon
Ястие от бяло и пълнозърнесто брашно
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 10 бр.
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Маята се разтваря в 80 мл топла вода, заедно със захарта. Поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Двата вида брашно се смесват в купа. Чуква се яйцето. Прибавят се олиото, киселото мляко, шупналата мая и солта, и се замесва меко и еластично тесто.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Слага се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса. След това се разделя на 8–10 части. С намазани с разтопено масло ръце се оформят питки.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Пекат се в умерено загрят грил тиган, от двете страни, до готовност.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Мажат се с масло и се поднасят.

5
icon

Добър апетит!