Пастицио с тиквички — Фантастико
Loader
100%

Пастицио с тиквички

ff

Необходими продукти

  • 500 г паста „Букатини“
  • 300 г кашкавал от овче мляко
  • 3 тиквички
  • 30 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

за рагуто:

  • 700 г смляно месо от телешки врат
  • 700 г смлени домати (от консерва)
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 150 мл червено вино
  • 1 щипка индийско орехче
  • 2 дафинови листа
  • 30 мл зехтин
  • 1 ч. л. захар
  • сол и черен пипер на вкус

 

за бешамела:

  • 2 с. л. краве масло
  • 2 с. л. брашно
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 50 г сирене „Пармезан“
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от паста, кайма, домати
recipe-icon
Време 1 час и 10 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Лукът и чесънът за рагуто се наситняват и се запържват в зехтина.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Добавя се каймата и се пържи, докато се получат трохи.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Налива се виното. Когато алкохолът се изпари, се прибавят дафиновите листа и доматите. Подправя се със захар, сол, черен пипер и индийско орехче. Готви се на тих огън поне 40 минути, докато се получи много гъст сос.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното. Налива се млякото и се готви до получаването на хомогенен сос. Дърпа се от котлона.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Прибавя се настърганият пармезан, чукват се яйцата и се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Тиквичките се режат натънко по дължина и се овкусяват със сол и черен пипер. Заливат се със зехтина и се запичат на грил тиган.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Пастата се сварява в подсолена вода, докато стане „ал денте“. Отцежда се и се разбърква с бешамела и рагуто.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

В намазнена тава се подреждат половината тиквички. Сипва се пастата, покрива се с останалите тиквички и се поръсва с настъргания кашкавал.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Пече се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) до златисто – 25 минути.

9
icon

Добър апетит!