Loader
0%

Патладжани на грил с пикантен сос

ff

Необходими продукти

  • 700 г патладжани (среден размер)
  • 2 с. л. сусамово олио (+ за намазване)
  • 3 скилидки чесън
  • 30 г пресен джинджифил
  • 3 стръка пресен лук
  • 2 зелени люти чушки

 

за соса:

  • 3 с. л. соев сос
  • 2 с. л. оризов оцет
  • 2 с. л. оризово вино „Мирин“
  • 1 с. л. мед
  • 1 с. л. царевично нишесте
recipe-icon
Ястие от патладжани
recipe-icon
Време 50 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Соевият сос, оризовият оцет, виното, медът и нишестето се разбъркват.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Патладжаните се нарязват на шайби и се осоляват. Оставят се да престоят около 20 минути, за да изтече горчивият им сок, след което се измиват и се подсушават.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Намазват се със сусамово олио и се изпичат на грил от двете страни до готовност.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Чесънът и джинджифилът се обелват и се наситняват.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Чушките се почистват от семките и се нарязват на ситно. Лукът също се реже на ситно.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Две супени лъжици сусамово олио се загряват в уок и в тях се запържват чушките, чесънът и джинджифилът.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Прибавят се патладжаните, пържат се 1–2 минути, след което се налива сосът и се вари, докато се сгъсти.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Преди сервиране се поръсва с нарязания пресен лук.

8
icon

Добър апетит!