Loader
0%

Печена агнешка плешка с булгур

ff

Необходими продукти

  • 1 агнешка плешка
  • 5 скилидки чесън
  • 1 стрък розмарин
  • краве масло за намазване
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150 мл бяло вино

за булгура:

  • 300 г булгур с варене
  • 1/4 ч. л. сухо чили
  • 1 ч. л. кимион
  • 2 ч. л. сминдух
  • 3 скилидки чесън
  • 2 глави лук
  • 1 с. л. доматен концентрат
  • 400 г домати на кубчета от консерва
  • 2 с. л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от агнешка плешка и булгур
recipe-icon
Време 3 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Агнешкото се шпикова с розмарина и нарязания чесън, намазва се обилно с масло, овкусява се със сол и черен пипер и се готви около 2 часа и половина в загрята на 160 градуса фурна. Времето за готвене зависи от големината на парчето месо.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Лукът и чесънът се режат наситно. В зехтина първо се запържва лукът, докато омекне и след това се слага и чесънът. Прибавят се сминдухът, кимионът и чилито, и също се запържват за кратко.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Наливат се около 500 мл вода, сипват се доматите, булгурът и доматеният концентрат, и се готви, докато булгурът набъбне. Овкусява се със сол и черен пипер.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Тавата се деглазира с бяло вино и се оставя на огъня, докато сосът леко се сгъсти. Дърпа се от огъня и по желание се добавя кубче масло. Агнешкото се сервира с булгура и се залива със соса.

4
icon

Добър апетит!