за глазиране:
Боровинките се накисват в брендито.
Ябълките се измиват, нарязват се на кубчета и се запържват в 50 г масло.
Когато се карамелизират, се прибавя беконът.
Щом стане златист, се прибавят и орехите, накълцани наедро. Оставят се леко да се
позапържат и съдът се дърпа от котлона.
Слагат се и боровинките, заедно с малко от алкохола, накълцаният розмарин, сол и черен
пипер на вкус.
Пуйката се подправя със сол и черен пипер, отвътре и отвън, и се пълни с ароматната смес.
Завързва се. Между кожата и гърдите се слагат парчета масло.
Останалата плънка се прехвърля в друга тава, наливат се 100 мл вода и се покрива с
алуминиево фолио.
Киселото зеле се реже на ивички, слага се в голяма тава, полива се с олио и се разбърква.
Върху него се поставя пуйката и се покрива с фолио. Пече се около 3 часа в загрята на 200
градуса фурна, с вентилатор.
След това фолиото се отстранява, пуйката се маже с глазура, приготвена от лимоновия сок,
меда, наситнената мащерка, сол на вкус и маслото. Готви се още 40 минути на 200 градуса, за
да се запече.
Останалата част от плънката също се слага във фурната и се запича за кратко. Сервира се
заедно с пуйката и зелето.
Съвет:
При печенето на пуйката трябва да се има предвид, че за 1 кг месо са необходими около 40
минути.
Ако искате пуйката да има хубава коричка от всички страни, трябва да я обърнете и да я
намажете с глазура и от долната страна.