Facebook Pixel
Loader
0%

Печена пуйка с плънка от ябълки и орехи

ff

Необходими продукти

  • 1 маринована пуйка (5 кг)
  • 3,5 кг кисело зеле
  • 300 г орехи
  • 150 г червени боровинки
  • 120 г краве масло
  • 150 г бекон „Панчета“ (на слайсове)
  • 150 мл бренди
  • 50 мл олио
  • 6 ябълки
  • 2 стръка розмарин
  • сол и черен пипер на вкус

за глазиране:

  • 50 г краве масло
  • 50 г мед
  • 50 мл лимонов сок
  • 2 стръка мащерка
  • сол на вкус
recipe-icon
Време 4 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Боровинките се накисват в брендито.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Ябълките се измиват, нарязват се на кубчета и се запържват в 50 г масло.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Когато се карамелизират, се прибавя беконът.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Щом стане златист, се прибавят и орехите, накълцани наедро. Оставят се леко да се
позапържат и съдът се дърпа от котлона.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Слагат се и боровинките, заедно с малко от алкохола, накълцаният розмарин, сол и черен
пипер на вкус.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Пуйката се подправя със сол и черен пипер, отвътре и отвън, и се пълни с ароматната смес.
Завързва се. Между кожата и гърдите се слагат парчета масло.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Останалата плънка се прехвърля в друга тава, наливат се 100 мл вода и се покрива с
алуминиево фолио.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Киселото зеле се реже на ивички, слага се в голяма тава, полива се с олио и се разбърква.
Върху него се поставя пуйката и се покрива с фолио. Пече се около 3 часа в загрята на 200
градуса фурна, с вентилатор.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

След това фолиото се отстранява, пуйката се маже с глазура, приготвена от лимоновия сок,
меда, наситнената мащерка, сол на вкус и маслото. Готви се още 40 минути на 200 градуса, за
да се запече.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

Останалата част от плънката също се слага във фурната и се запича за кратко. Сервира се
заедно с пуйката и зелето.

10
}
Стъпка 11

Стъпка 11

Съвет:
При печенето на пуйката трябва да се има предвид, че за 1 кг месо са необходими около 40
минути.
Ако искате пуйката да има хубава коричка от всички страни, трябва да я обърнете и да я
намажете с глазура и от долната страна.

11
icon

Добър апетит!