Loader
0%

Печено агнешко бутче

ff

Необходими продукти

  • агнешки бут (около 2 кг)
  • 100 г кисело мляко
  • 30 г пресен джинджифил
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • 1/4 ч. л. канела
  • 1/2 ч. л. куркума
  • 1 с. л. олио
  • сол и черен пипер на вкус

за ориза:

  • 400 г ориз „Басмати“
  • 30 г краве масло
  • 1 глава лук
  • 20 г стафиди
  • 2 дафинови листа
  • 600 мл пилешки бульон
  • 1 ч. л. куркума
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от агнешки бут и ориз „Басмати“
recipe-icon
Време 3 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Джинджифилът се обелва и се настъргва, чесънът се наситнява. Кимионът се запържва в олиото за кратко и се прехвърля в купа. Прибавят се киселото мляко, джинджифилът, чесънът, куркумата, канелата, сол и черен пипер на вкус.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Месото се намазва с получената паста и се оставя да се маринова за една нощ.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече 2 часа върху скара, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
След това фолиото се отстранява и месото се допича за още 20–30 минути на 200 градуса (с вентилатор). Изважда се от фурната и се оставя да почине 30 минути.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Оризът се измива много добре няколко пъти. Оставя се да побелее. Лукът се наситнява и се запържва в маслото. Добавят се стафидите, куркумата, дафиновите листа и оризът и се запържват. Налива се бульонът и се посолява. Щом кипне, се готви 10 минути, под капак, на слаб огън.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Дърпа се от огъня и се оставя още 5–10 минути. Месото се сервира с ориза.

4
icon

Добър апетит!