Loader
0%

Печено агнешко бутче с провансалски аромати

ff

Необходими продукти

  • 1 агнешко бутче (2,2 кг)
  • 1 глава чесън
  • 2–3 стръка розмарин
  • зехтин за намазване
  • сол и черен пипер на вкус

 

за гарнитурата:

  • 500 г зелен фасул (френски)
  • 400 г дребни пресни картофи
  • 1 глава лук
  • 60 г филирани бадеми
  • 50 г краве масло
  • 30 мл зехтин
  • 1/4 ч. л. пушен червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. червен винен оцет

 

за провансалската подправка:

  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. розмарин
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1/2 ч. л. мащерка
  • 1/8 ч. л. босилек
  • кората от 1 лимон
recipe-icon
Ястие от агнешко и зеленчуци
recipe-icon
Време 3 часа и 30 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Риганът, розмаринът, чубрицата, мащерката, босилекът и настърганата лимонова кора за провансалската подправка се счукват в хаванче.

1
}

Стъпка 2

Агнешкото бутче се шпикова с нарязани по дължина скилидки чесън и листенца розмарин. Натрива се с 1 с. л. от провансалската подправка, овкусява се със сол и черен пипер и се намазва със зехтин.

2
}

Стъпка 3

Слага се в тава, наливат се около 400 мл вода и се пече 20 минути в загрята на 220 градуса фурна (с вентилатор). След това градусите се намаляват на 170 (с вентилатор) и месото се допича до готовност – за около 2 часа.

3
}

Стъпка 4

Пресните картофи се готвят на пара, докато омекнат. Нарязват се наедро.

4
}

Стъпка 5

Зеленият фасул се сварява в подсолена вода.

5
}

Стъпка 6

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в част от маслото и от зехтина, докато се карамелизара.

6
}

Стъпка 7

Слага се фасулът и щом и той се запържи, всичко се изважда от съда.

7
}

Стъпка 8

Налива се останалият зехтин и в него се запържват картофите. Овкусяват се със сол, черен пипер и пушен червен пипер, и се изваждат

8
}

Стъпка 9

Прибавя се останалото масло и се запържват бадемите.

9
}

Стъпка 10

Лукът, фасулът, картофите и бадемите се разбъркват с оцета.

10
}

Стъпка 11

Гарнитурата се слага в плато, отгоре се поставя бутчето и се полива със соса от печенето.

11
}

Стъпка 12

Съвет: Останалата провансалска подправка съхранявайте в бурканче. Използавайте за пиле или риба.

12
icon

Добър апетит!