Facebook Pixel
Loader
0%

Печено пиле с плънка от гъби

ff

Необходими продукти

  • 1 пиле (1,2 кг)
  • 500 г печурки
  • 3 стръка праз
  • 3 скилидки чесън
  • 200 г сланина на тънки ленти
  • 50 г краве масло
  • сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:

  • 1,5 кг картофи
  • 60 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 връзка копър за поръсване
recipe-icon
Ястие от цяло пиле, печурки
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Гъбите и празът се почистват и се нарязват. Запържват се наведнъж в сгорещеното масло. Към тях се прибавя чесънът, нарязан наситно. След това се дърпа от огъня и се овкусява със сол и черен пипер

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Пилето се овкусява със сол и черен пипер отвътре, а отвън само с черен пипер. Пълни се с гъбената смес и отвора се затваря с клечки за зъби.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Слага се в тава и се покрива хубаво с лентите сланина. Налива се около 1 чаша вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час и 15 минути.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Когато месото е готово, сланината се отстранява и пилето се допича до получаване на хубава коричка, за още 15 минути на 220 градуса, с вентилатор.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Картофите се обелват и от тях се изрязват малки топчета с подходяща лъжичка (за ноазети).

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Бланшират се в подсолена вода до полуготовност и се изваждат.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Слагат се в тава с пергаментова хартия и се овкусяват със сол и черен пипер. Поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса дурна, с вентилатор, до златиста коричка – около 30 минути. Поръсват се с наситнения копър.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Пилето се поднася с картофите и резените запечена сланина.

8
icon

Добър апетит!