Пилешки бутчета с пресни картофи — Фантастико
Loader
100%

Пилешки бутчета с пресни картофи

ff

Необходими продукти

  • 4 цели пилешки бутчета
  • 1 кг дребни пресни картофи
  • 50 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък мащерка
  • 2 с. л. сок от лимон
  • 2 ч. л. сух риган
  • 1/2 ч. л. сух кориандър
  • 1/2 ч. л. сухо чили
  • сол и черен пипер на вкус

 

за соса:

  • 300 г кисело мляко
  • 40 мл зехтин „Екстра върджин“
  • 1 краставица
  • 1 скилидка чесън
  • 1/4 връзка копър
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от цели пилешки бутчета
recipe-icon
Време час и 20 мин
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Бутчетата се разделят на горни и долни.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Картофите се измиват много добре. Пилешкото и картофите се слагат в плик за печене.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Чесънът се стрива на паста с малко сол. В купа се смесват чилито, кориандърът, чесънът, риганът, лимоновият сок, мащерката, зехтинът, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се много добре.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Маринатата се налива в плика при пилето и картофите. Затваря се. Разтръсква се много добре, за да се овкусят и месото, и картофите.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 40 минути.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Пликът се цепва и ястието се запича за още около 20 минути – до златисто.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Краставицата се обелва и се разполовява по дължина. Семките се махат с лъжичка.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

След това се реже на кубчета.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Копърът се наситнява. Чесънът се стрива на паста с малко сол.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

Киселото мляко се смесва с краставицата, копъра, чесъна, зехтина и сол на вкус.

10
}
Стъпка 11

Стъпка 11

Пилешкото и картофите се сервират с млечния сос.

11
icon

Добър апетит!