за тестото:
за гарниране:
Маята се разтваря в малко от водата (трябва да е хладка). Добавят се захарта и зехтина и се разбърква.
В купа се слагат брашното (от него се оставят около 100 г за размесване и за плота) и солта. Наливат се маята и останалата вода и се разбърква.
Върху набрашнен плот се замесва меко тесто, покрива се с фолио, за да не хваща кора и се оставя да втасва на топло, докато удвои обема си – за около 40 минути.
Камъкът (специален за печене на пица) се слага в загрята на 250 градуса фурна, за да се сгорещи. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава с 2 с. л. от зехтина за гарнирането за 4–5 минути на средна температура, посолява се и се дърпа от огъня. Оставя се да се охлади.
Готовото тесто се разделя на две топки. Поставят се в намазнена тава, намазват се със зехтин, да не хващат кора, покриват се с фолио и се оставят за 30 минути да втасат.
Разточват се или се издърпват с ръце.
Върху едното тесто се поръсва половината от настърганото сирене, отгоре се разпределя 1/2 от задушеният лук и се овкусява с черен пипер.
Маслините се почистват от костолките, а чери доматите се разрязват надве. Половината от тях се подреждат върх първата пица. Тя се пренася внимателно върху камъка и се пече за 10 минути на температура от 250 градуса.
Когато е готова се изважда и се нарязва. По същия начин се приготвя и другата пица.