Loader
0%

Пица с пресни картофи и синьо сирене

ff

Необходими продукти

 

за тестото:

  • 4 ч. ч. брашно
  • 1/4 ч. л. суха мая
  • 1 1/2 ч. ч. вода (на стайна температура)
  • 2 ч. л. сол

 

за гарниране:

  • 3 глави лук
  • 500 г дребни пресни картофи
  • 4 стръка мащерка
  • 300 г синьо сирене
  • 1 скилидки чесън
  • 100 мл зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от брашно, картофи, синьо сирене
recipe-icon
Време 1 час и 15 мин. (+ втасване)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 6 пици
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

В купа се смесват брашното, солта и маята. Налива се водата (на стайна температура) и се замесва тесто. Оставя се да втаса за 6–8 часа.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 2 с. л. от зехтина до карамелизиране, като силата на огъня се намалява. Накрая се добавят нарязани наситно 2 стръка мащерка.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Картофите се измиват и се нарязват на шайби. Овкусяват се със сол и черен пипер. Заливат се със зехтин и се поръсват с останалата мащерка, нарязана наситно. Пекат се в загрята на 200 градусафурна, с вентилатор, за 15 минути.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Тестото се накъсва на 6 топки и всяка се разточва като пица. Надупчват се с вилица.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Фурната се включва на 240 градуса на грил програма и решетката се слага на най-горното ниво. Поставя се тиган с незалепващо покритие и термоустойчива дръжка да се загрее много добре. В него се слага една пица и се пече за 4 минути. След това се изважда и се охлажда върху скара. Така се процедира и с останалите пици, като тиганът отново се загрява предварително за 3–4 минути. Чесънът се стрива на паста и се смесва с 2 с. л. зехтин. Леко охладените блатове се намазват с чесновия зехтин.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Гарнират се с натрошеното сирене, запечените картофи и карамелизирания лук. Запичат се на грил програма на 240 градуса за 3 минути и се сервират.

6
icon

Добър апетит!