Loader
0%

Пица „Шакшука“

ff

Необходими продукти

  • 4 яйца
  • 200 г домати на кубчета (от консерва)
  • 100 г краве сирене
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 зелена чушка
  • 1 люта чушка
  • 2 с. л. доматен концентрат
  • 1/2 ч. л. кимион на зърна
  • 1/2 с. л. червен пипер
  • 1 ч. л. захар
  • 2 с. л. зехтин
  • 1/2 връзка кориандър
  • сол и черен пипер на вкус

 

за тестото:

  • 250 г брашно
  • 125 мл вода
  • 1 с. л. зехтин
  • 1/2 ч. л. суха мая
  • 1/2 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
recipe-icon
Ястие от яйца, сирене, домати
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 2 пици
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Маята се разтваря в 50 мл от водата, заедно със захарта. Оставя се да шупне. Брашното се смесва със солта. Оформя се кладенче и се налива зехтинът. Прибавят се шупналата мая и останалата вода.

1
}

Стъпка 2

Замесва се меко и еластично тесто. Разделя се на две топки, поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

2
}

Стъпка 3

Лукът се реже на полумесеци, зелената чушка – на жулиен, а лютата чушка и чесънът се наситняват.
Запържват се в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Добавя се доматеният концентрат, разбърква се и се поръсва червеният пипер. Разбърква се и веднага се наливат доматите и 50 мл вода.

3
}

Стъпка 4

Сосът се оставя на котлона за около 5 минути, да се сгъсти. Овкусява се с прясно стрит кимион, сол, захар и черен пипер. След това се охлажда.

4
}

Стъпка 5

Във фурната се поставя камък за пица. Включва се на 220 градуса (с вентилатор). Всяка топка тесто се разточва на тънко. Разточеното тесто се поставя върху хартия за печене.

5
}

Стъпка 6

Щом камъкът се нагорещи добре, върху него се поставя първият блат. С вилица се правят дупки, за да не се надува. Пече се 5 минути. След това отгоре се разпределя половината от соса.

6
}

Стъпка 7

Чукват се 2 яйца и се поръсва с половината сирене. Пече се още 8–10 минути.

7
}

Стъпка 8

Изважда се и се поръсва с накъсан пресен кориандър или с магданоз. По желание ръба на пиците може да се намаже със зехтин. По същия начин се приготвя и втората пица.

8
icon

Добър апетит!