Loader
0%

Плодов терин

ff

Необходими продукти

  • 700 г цедено кисело мляко
  • 2 консерви подсладено кондензирано мляко
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 300 г ягоди
  • 200 г замразени боровинки
  • 2 банана
  • 4 с. л. захар
  • 4 с. л. ментов сироп
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • кората от 1 лимон
recipe-icon
Ястие от цедено кис. мляко, конд. мляко, плодове
recipe-icon
Време 40 мин. (и време за охлаждане)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 8
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Подсладеното кондензирано мляко се разбърква с цеденото кисело мляко. Сметанатa се разбива, внимателно се добавя към млечната смес и отново се разбърква.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Ягодите се пасират, прецеждат се, смесват се със захарта и се готвят на котлон, докато сместа се редуцира леко, след което се охлаждат.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Бананите се нарязват на кубчета.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Сместа с цеденото кисело мляко се разделя на 4 части.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Към едната се прибавят пасираните ягоди, към другата – накълцаните банани и бурбонската ванилова захар, към третата – боровинките и настърганата лимонова кора, а към последната част се сипва ментовият сироп.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Форма терин се покрива с прозрачно фолио и в нея се изсипва първо ментовата смес. Следват ягодовата, банановата и боровинковата. Ако са прекалено течни и има опасност да се смесят във формата, се изливат поетапно и се замразяват. Десертът се оставя във фризер за 6 часа, за да стегне.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Изважда се 10 минути преди поднасяне, обръща се, нарязва се и по желание се гарнира с парченца ягоди.

Съвет: Може да направите десерта и във форми за крем карамел.

7
icon

Добър апетит!