Подсладеното кондензирано мляко се разбърква с цеденото кисело мляко. Сметанатa се разбива, внимателно се добавя към млечната смес и отново се разбърква.
Ягодите се пасират, прецеждат се, смесват се със захарта и се готвят на котлон, докато сместа се редуцира леко, след което се охлаждат.
Бананите се нарязват на кубчета.
Сместа с цеденото кисело мляко се разделя на 4 части.
Към едната се прибавят пасираните ягоди, към другата – накълцаните банани и бурбонската ванилова захар, към третата – боровинките и настърганата лимонова кора, а към последната част се сипва ментовият сироп.
Форма терин се покрива с прозрачно фолио и в нея се изсипва първо ментовата смес. Следват ягодовата, банановата и боровинковата. Ако са прекалено течни и има опасност да се смесят във формата, се изливат поетапно и се замразяват. Десертът се оставя във фризер за 6 часа, за да стегне.
Изважда се 10 минути преди поднасяне, обръща се, нарязва се и по желание се гарнира с парченца ягоди.
Съвет: Може да направите десерта и във форми за крем карамел.