за блата:
за крема:
за гарниране:
Захарта и маслото се разбиват, докато маслото побелее, слагат се яйцата и отново се разбива. Добавят се брашното, бакпулверът, ванилията и прясното мляко.
Тестото се разстила в намазнена и набрашнена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Охлажда се и по желание се намазва с ром.
Рикотата се разбива със захарта и ванилията закратко, за да не се втечни. Добавя се нарязаният наситно шоколад. Сметаната се разбива добре и се прибавя към крема.
Готовият крем се нанася върху блата и питата се гарнира с нарязаните плодове.
Желатинът се накисва в около 40 мл вода, докато набъбне, загрява се закратко в микровълна фурна и с него се намазват плодовете. Питата се охлажда поне 2 часа и се поднася.
Съвет: За гарниране може да използвате всякакви сезонни плодове.