Бульонът се сипва в подходящ съд, загрява се и щом заври в него се добавя полентата. Готви се при непрекъснато бъркане около 5 минути или докато течността се абсорбира.
Добавят се наситненият босилек и пармезанът и се разбърква още около минута. Така получената смес се разстила с помощта на шпатула върху леко намазнена със зехтин тава. Дебелината не трябва да е повече от 1 см.
Оставя се за 20 минути, след което се нарязва на ромбовидни парчета. Намазват се със зехтин и се запичат до златисто.
Тиквичките се нарязват на тънки филийки, патладжаните и чушките – на ленти. Всички зеленчуци се поръсват със зехтин и се запичат на грил, докато омекнат. Разпределят се върху полентата и се поръсват с листа рукола.
По желание ястието се сервира гарнирано със сос „Песто”.