Loader
0%

Портокалов чийзкейк

ff

Необходими продукти

 

за блата:

  • 200 г брашно
  • 125 г краве масло (студено)
  • 4 с. л. пудра захар
  • 1 щипка сол
  • морска сол за печене

 

за плънката:

  • 400 г крем сирене
  • 400 г кисело мляко
  • 100 г пудра захар
  • 3 портокала
  • 1 ванилия
  • 1 пакетче желатин (10 г)
recipe-icon
Ястие от портокали, крем сирене, кисело мляко
recipe-icon
Време 1 час (и време за охлаждане)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Маслото се смила в блендер, заедно с пудрата захар, брашното и солта, докато се получат трохи. Добавят се 2–3 с. л. студена вода и отново се смила.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Полученото тесто се прибира в хладилник за 30 минути, след което се разточва между два листа пергаментова хартия и се слага в съд с махащо се дъно, така че да покрива и стените.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Върху него се поставя лист пергаментова хартия, посипва се с морска сол и се пече 15 минути в загрята на 190 градуса фурна. След това хартията със солта се отстранява и се пече още 10 минути.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Кората на единия портокал се настъргва. Всички портокали се изстискват и сокът се редуцира на умерен огън до 1/3, след което се охлажда.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Желатинът се накисва в около 20 мл вода и се разтопява в микровълнова фурна.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Крем сиренето се разбива внимателно с киселото мляко, ванилията и захарта, и при непрекъснато бъркане се налива и желатинът. Добавят се портокаловият сок и настърганата портокалова кора, и се разбърква до хомогенизиране.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Сместа се сипва върху охладения блат и чийзкейкът се прибира в хладилник за 3-4 часа.

Съвет: Когато се смесват кремът и желатинът, трябва да са с една съща температура, за да не се получат „парцали”.

7
icon

Добър апетит!