Loader
0%

Поширана сьомга със сос „Холандез“

ff

Необходими продукти

  • 2 филета от сьомга (по 200 г, почистени)
  • 300 г рагу от сьомга (без глави)
  • 1/2 глава резене
  • 1 стрък стеблена целина
  • бялата част от 1 стрък праз
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1/2 лимон
  • 1 връзка аспержи
  • 40 г краве масло
  • сол и черен пипер на вкус

за соса:

  • 2 жълтъка
  • 125 г краве масло
  • 1–2 с. л. сок от лимон
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от филета от сьомга, резене и аспержи
recipe-icon
Време 40 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 2
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Рагуто се слага в дълбока касерола и се залива с 1,5 л вода. Добавят се резенето, празът, целината и лимонът, почистени и нарязани наедро. Пускат се зърната черен пипер. Загрява се на умерен огън и щом кипне, се отпенва, а след това се оставя да къкри на тих огън около 20 минути.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Бульонът се прецежда и се загрява отново, като не трябва да ври. В него се пускат филетата от сьомга, овкусени със сол и черен пипер, и се пошират под капак на изключен котлон за 8–10 минути. Изваждат се внимателно и се подсушават.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Аспержите се почистват от долната твърда част и се белят. Запържват се в маслото и се поръсват със сол.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Жълтъците се готвят на водна баня с лимоновия сок. При постоянно бъркане се налива разтопеното масло. Сосът се овкусява със сол и по желание – с бял пипер.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Сьомгата се сервира с аспержите и със соса.

5
icon

Добър апетит!