Facebook Pixel
Loader
0%

Постни зелеви сарми

ff

Необходими продукти

  • 1 кисела зелка
  • 150 г бисерен ориз
  • 100 г червена леща
  • 400 мл зеленчуков бульон
  • 2 консерви червен боб (400 г)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 зелена чушка
  • 1 глава лук
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 стръка мащерка
  • 2 с. л. олио
  • 1 ч. л. сух риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • за соса:
  • 2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
  • 1 скилидка чесън
  • 1 червена чушка
  • 1 глава лук
  • 100 мл олио
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 8 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Лукът, чушката и чесънът за плънката се наситняват и се запържват в олиото.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Добавя се оризът и щом се запържи, се налива бульонът. Готви се, докато оризът абсорбира
течността.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Лещата се вари във вода, докато се разкашка. Отцежда се.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

В купа се разбъркват отцедените нахут и боб, оризът и лещата. Добавят се листата мащерка,
ригана, наситненият магданоз и се овкусява със сол и черен пипер.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

В листата от зелето се слага от плънката и се завиват сарми. Подреждат се в тава.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Лукът, чесънът и чушката за соса се наситняват и се запържват в олиото.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Наливат се доматите и се овкусява със сол и черен пипер. Дърпа се от котлона.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

С получения сос се заливат сармите.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Покриват се с алуминиево фолио и се пекат 50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с
вентилатор.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

Фолиото се отстранява и се запичат за още около 20 минути.

10
icon

Добър апетит!