Loader
0%

Празнични телешки ребра

ff

Необходими продукти

  • 2 кг телешки ребра (нарязани)
  • 5 моркова
  • 100 г целина (глава)
  • 2 глави червен лук
  • 5 скилидки чесън
  • 500 мл телешки бульон
  • 1 ч. ч. червено вино
  • 4 с. л. краве масло
  • 4 с. л. олио
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. риган
  • 2 дафинови листа
  • сол и пипер меланж на вкус

за глазиране:

  • 1/4 ч. ч. доматено пюре
  • 2 с. л. доматен концентрат
  • 1/4 ч. ч. винен оцет
  • 2 с. л. сос „Уорчестър“
  • 2 с. л. мед
  • 1 с. л. светъл соев сос
  • 1 с. л. олио
  • 1/2 ч. л. лют червен пипер
  • 1 ч. л. кориандъд
  • 1 ч. л. чесън на прах
recipe-icon
Ястие от телешки ребра, моркови и целина
recipe-icon
Време 40 мин. + 10-12 ч. за печене
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Ребрата се подправят със сол и пипер меланж и се запържват на два пъти, на висока температура, в половината от маслото и олиото, до златисто кафяво. Изваждат се от съда за готвене.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета, целината се нарязва на ивички, а лукът на полумесеци. Пържат се до златисто в мазнината от месото, като се добавят останалите олио и масло. Слагат се и обелените скилидки чесън. Подправя се с ригана, кимиона и дафиновите листа, деглазира се с виното.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Връща се месото, похлупва се (ползваме тенджера с термоустойчиви дръжки и капак, ако нямате – глинен гювеч) и се слага да се готви на бавен огън за около 10–12 часа в загрята на 90 градуса фурна, с вентилатор.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Продуктите за глазирането се смесват и разбъркват.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Когато са готови, ребрата се изваждат от съда и се слагат върху решетка, под която има тава. Намазват се със сместа. Запичат се на грил програма за около 8 минути, докато се глазират добре.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Зеленчуците се намачкват на пюре и се поднасят с готовите ребра.

6
icon

Добър апетит!