Loader
0%

Провансалски хляб (фугас)

ff

Необходими продукти

  • 550 г брашно
  • 21 г жива мая (1/2 кубче)
  • 1 с. л. зехтин „Екстра върджин“ (+ за намазване)
  • 1/2 ч. л. сол
  • 2 ч. л. провансалска подправка
  • 150 г стафидни маслини
  • 100 г сушени домати
  • 1 ч. л. каперси
  • 1 щипка захар
  • грис от твърда пшеница (семолина) за поръсване
recipe-icon
Ястие от тесто
recipe-icon
Време 45 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 2 хляба
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Маята се залива с 50 мл топла вода. Прибавят се захарта и малко брашно и се оставя да шупне.
Останалото брашно се смесва със солта и провансалската подправка.

1
}

Стъпка 2

Наливат се шупналата мая и около 200 мл топла вода. Прибавят се накълцаните сушени домати, каперсите, почистените от костилките маслини и зехтина, и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса в купа, покрита с прозрачно фолио.

2
}

Стъпка 3

Тестото се разделя на две части, които се оформят като листа върху поръсен с грис плот. В средата се прави разрез с нож по дължина, без да се стига до краищата и леко се разделя с пръсти. От двете страни се правят малки разрези с нож, а краищата се разрязват с ножица на няколко места. Оставят се да втасат около 30–40 минути в тави, върху пергаментова хартия.

3
}

Стъпка 4

След това се намазват със зехтин и се пекат около 15 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.

4
icon

Добър апетит!