Loader
0%

Риба с таханов сос

ff

Необходими продукти

  • 700 г филе от нилски костур
  • 50 мл зехтин
  • 2 малки сухи люти чушки (пеперончини)
  • сол и черен пипер на вкус

за соса:

  • 3 с. л. сусамов тахан
  • 100 г кисело мляко
  • 1 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • сол на вкус

за гарнитурата:

  • 200 г чери домати
  • 100 г зелени маслини (без костилки)
  • 100 г маслини „Каламата“ (без костилки)
  • 1 малка глава червен лук
  • 2 стръка босилек
  • 20 мл зехтин
  • 10 мл тъмен балсамов оцет
  • сол на вкус
recipe-icon
Ястие от филе от нилски костур, сусамов тахан и чери домати
recipe-icon
Време 1 ч.
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Рибата се реже на парчета, подсушава се с хартия, овкусява се със сол и черен пипер и се пържи на порции в загретия зехтин, като трябва да стане сочна и златиста. Към края на пърженето отгоре се стриват лютите чушки.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Сусамовият тахан се разбърква с киселото мляко, настърганата лимонова кора и малко лимонов сок. Добавя се чесънът, стрит на паста, и се посолява.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Маслините и лукът се накълцват, доматите се режат на четвъртинки, а босилекът се накъсва. Смесват се в купа със зехтина, оцета и сол на вкус.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Рибата се поднася със салатата и соса.

4
icon

Добър апетит!