Facebook Pixel
Loader
0%

Родопски клин със сирене

ff

Необходими продукти

  • 350 г брашно (+ за поръсване)
  • 200 г ориз
  • 300 г овче сирене
  • 3 яйца
  • 200 г краве масло
  • 1 с. л. оцет
  • сол на вкус
recipe-icon
Време 2 часа
recipe-icon
Трудност Начинаещи
recipe-icon
Порции 8 порции
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

От брашното, оцета, солта и 150 мл вода се замесва меко тесто, което се покрива с кърпа и се
оставя да почине за 30 минути.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Оризът се сварява до полуготовност и се охлажда.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Маслото се разтопява и около 1/4 от него се разбърква с ориза.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Сиренето се натрошава, яйцата се разбиват с щипка сол. Оризът се разбърква с яйцата и
сиренето.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Тестото се разделя на две части, които се разточват на тънки кори.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Тава се маже с масло, поставя се едната кора, като трябва да излиза извън формата, маже се
обилно с масло, слага се плънката и се полива с масло.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Покрива се с втората кора, ако е по-голяма, краища й се изрязват. Стърчащите краища на
долната кора се прегъват навътре и се мажат с масло.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Баницата се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30 минути.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Обръща се с помощта на друга тава и се запича на същата температура, докато кората се
зачерви – за около 15 минути.

9
icon

Добър апетит!